Accu’s laden niet op

Afgelopen winter waren na ongeveer 20 keer starten mijn beide nieuwe accu’s leeg. Duidelijk een geval dat de dynamo de accu’s niet oplaad. Van dynamo’s heb ik echt geen snar verstand, dus ben onlangs bij Ron Bolleboom langsgeweest om dit probleem te laten onderzoeken.

Ron heeft eerst bekeken of daadwerkelijk de dynamo niet oplaad. Dit deed hij door de auto te starten, licht, kachel en ruitenwissers aan te zetten en daarna de massa-pik te verwijderen. Licht, kachel en ruitenwissers vielen direct uit. De dynamo gaf geen spanning af aan de apparatuur en deed dus, als verwacht, niet zijn werk.

Ron gaf aan dat een storing met een dynamo altijd een lastige klus is. Is er iets binnenin de dynamo kapot of is het slecht kapotte of slecht werkende bedrading. Ron is gestart met de kabelaansluitingen van de dynamo te controleren. Het openmaken van de beschermkap van de kabelaansluitingen was zeer lastig. De boutjes zaten muurvast en op een onmogelijk plek. Uiteindelijk was uitboren de oplossing. Na opening kwamen we direct een gebroken kabel tegen. Deze gerepareerd, beschermkap erop en de massa-pik test gedaan met een positief resultaat.

Hieronder wat foto’s van de reparatie.

 

Hoe je de reparatie kan uitvoeren staat stapsgewijs beschreven in de technische handleiding veldonderhoud vrachtauto, algemene dienst: 0.75 ton, 4 x 4, Land Rover van de Koninklijke Landmacht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dynamo